Ustna nega

Težave

Usta so pomemben del vašega telesa, zato je primerna ustna nega več kot nujna. Da bi se težavam lahko izognili, je dobro vedeti, kakšne vrste težav se sploh lahko pojavijo.

Karies

Karies (zobna gniloba) je verjetno najbolj razširjena bolezen na svetu. Zobni karies je bolezen, zaradi katere v zobeh nastanejo luknje. Glavni vzrok za nastanek kariesa so fermentacijski ogljikovi hidrati in škrob, ki v usta pridejo s hrano in tam reagirajo z bakterijami v zobnih oblogah.

Kako lahko preprečimo nastanek kariesa?

Karies lahko preprečimo, če si zobe ščetkamo dvakrat dnevno z zobno pasto, ki vsebuje fluor, in če žvečimo žvečilne gumije Orbit brez sladkorja, ki vzpodbujajo tvorjenje sline in s tem pomagajo pri zagotavljanju mineralov zobni sklenini.

Bolezni dlesni

Izraz bolezni dlesni opisuje vnetja in propadanje tkiva, ki podpira zobe. Večina ljudi ima eno od oblik bolezni dlesni.

Kako lahko preprečimo bolezni dlesni?

Bolezni dlesni se pojavijo samo, kadar je v ustni votlini prisoten karies. Z dobro ustno higieno in rednimi obiski zobozdravnika lahko preprečimo tako karies kot tudi bolezni dlesni. Žvečenje žvečilnih gumijev Orbit brez sladkorja po vsakem obroku dokazano pomaga zmanjševati tveganje za nastanek teh bolezni.

Zobne obloge

Zobne obloge so mehka in lepljiva snov, ki jo sestavljajo bakterije. Tvorijo se na zobeh vsakega posameznika, predvsem v prostoru med zobmi in ob dlesnih.

Kako lahko preprečimo nabiranje zobnih oblog?

Nastajanja zobnih oblog ne moremo preprečiti, vendar jih s skrbnim vsakodnevnim umivanjem zob lahko sproti odstranjujemo in tako zmanjšamo možnost za nastanek kariesa. Tudi žvečenje žvečilnih gumijev Orbit brez sladkorja dokazano zmanjšuje kopičenje zobnih oblog.

Občutljivi zobje

Če imate občutljive zobe, potem ob uživanju vroče ali mrzle hrane (na primer sladoleda) v zobeh občutite ostro, skelečo bolečino.

Kaj storiti, če imate občutljive zobe?

Če se soočate s to težavo, je najbolje, da obiščete zobozdravnika in izveste, kaj je vzrok za boleče zobe.

  • Če je vzrok v tem, da si zobe prepogosto in premočno ščetkate, vam bo zobozdravnik znal svetovati o pravilnih tehnikah ščetkanja in vam mogoče celo priporočil električno ščetko, ki čisti učinkovito in nežno.
  • Vzrok se lahko skriva tudi v pitju kislih pijač, na primer pomarančnega soka ali gaziranih pijač. Če si umivate zobe takoj po pitju teh pijač, se s tem poškodbe še povečajo, zato je priporočljivo, da s ščetkanjem nekoliko počakate, ali pa namesto tega vzamete žvečilni gumi Orbit brez sladkorja. Žvečenje seveda ne nadomesti ščetkanja, zato si zobe umijte v eni uri po zaužitju kislinske bombe.

Umazani zobje

Zobni madeži so zelo pogosti. Nekateri ljudje imajo že po naravi nekoliko rumenkaste ali sivkaste zobe, kar pa ne pomeni, da njihovi zobje niso zdravi.

Kaj lahko storimo glede zobnih madežev?

Madeži se pojavijo na površini zob, zato jih je s temeljito ustno higieno (redno ščetkanje in uporaba zobne nitke) relativno enostavno odstraniti. Zobe vam lahko pobelita zobozdravnik ali specialist, pri odstranjevanju zobnih madežev pa pomaga tudi žvečenje žvečilnih gumijev Orbit Ice White.

Suha usta

Slina nam pomaga pri žvečenju, požiranju, govorjenju in odstranjevanju ostankov hrane iz ust, obenem pa ščiti tudi zobe in dlesni. Suha usta so pogost pojav, ki prizadene približno vsakega četrtega posameznika.

Kaj lahko storimo glede suhih ust?

Priporočamo vam redne obiske pri zobozdravniku, ki bo le tako lahko pravočasno opazil nastanek kariesa. Poskrbite tudi za redno ustno higieno. Zobe si vsaj dvakrat dnevno umivajte z zobno pasto, ki vsebuje fluor, po umivanju pa uporabite tudi ustno vodo. Pri težavah s suhimi usti pa pomaga tudi žvečenje žvečilnih gumijev Orbit brez sladkorja, saj vzpodbujajo tvorjenje sline in tako zmanjšujejo nevarnost za nastanek kariesa.

Vnetja ustne votline

V ustih so vnetja dokaj pogosta in čeprav je večina vnetij nenevarnih in lahko ozdravljivih, so lahko nekateri primeri zelo resni in celo življenjsko nevarni.

Kako lahko preprečimo nastanek vnetij v ustni votlini?

Verjetnost za nastanek vnetja lahko zmanjšate z redno ustno higieno, ki poskrbi, da bodo vaša usta vedno čista. Za čistočo v vaših ustih pa poskrbi tudi žvečenje žvečilnih gumijev Orbit brez sladkorja. Žvečenje po vsakem obroku pomaga nevtralizirati kisline, ki povzročajo karies.Seveda pa priporočamo tudi redno obiske pri zobozdravniku, saj se možnost za nastanek vnetja zaradi kariesa ali bolezni dlesni močno zniža, če vam zobe redno pregleda zobozdravnik.

Erozija

Zobna erozija nastane, če kisline poškodujejo zobno sklenino. Te kisline so drugačne od tistih v zobnih oblogah, ki povzročajo karies.

Kako lahko zmanjšamo tveganje zobne erozije?

Zobe lahko pred erozijo zaščitimo z nekaj preventivnimi ukrepi. Priporočamo vam, da za umivanje zob uporabljate mehko ali srednje trdo zobno ščetko, zmanjšate uživanje kislih jedi in pijač, redno obiskujete zobozdravnika in žvečite Orbit brez sladkorja po uživanju kislih jedi in pijač.

Orbit Facebook Orbit Instagram
Pridružite se nam
Nastavitve piškotkov