Koristi žvečenja

Žvečilni gumi in koncentracija

Se vam pogosto zgodi, da morate opravljati več stvari hkrati in ste zaradi tega nezbrani? Ker je vsak dan zapolnjen s toliko obveznostmi, je težko vedno ostati z glavo pri stvari. Nič čudnega torej, da ljudje iščemo preproste in priročne načine, kako povečati zbranost in osredotočenost. Pri tem vam lahko pomaga tudi žvečilni gumi.

Ljudje pravzaprav že uporabljajo žvečilne gumije kot pomoč, da ostanejo zbrani, osredotočeni in pozorni. Profesionalni športniki in trenerji žvečijo zato, da “ostanejo v igri”. Vse od prve svetovne vojne žvečilne gumije dostavljajo ameriškim vojakom na misije v tujini. Tudi v šolah učitelji čedalje pogosteje preklicujejo staro prepoved žvečenja in celo vzpodbujajo učence, da med testi za boljšo pozornost in koncentracijo žvečijo žvečilni gumi.

Žvečilni gumi lahko pomaga pri zbranosti in koncentraciji

Raziskovalne metode pri preučevanju povezav med žvečilnim gumijem in kognitivnimi sposobnostmi so kompleksne, vendar so znanstveniki že prišli do nekaterih spoznanj. V raziskavi iz leta 2001 so ugotovili, da žvečenje žvečilnega gumija izboljša sposobnost za učenje, shranjevanje in priklic podatkov iz spomina. Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so med testom neposrednega priklica besed žvečili, dosegli za 24 % boljši rezultat od kontrolne skupine. Pri testu odloženega priklica besed je bil rezultat boljši kar za 36 %.1 Seveda te začetne raziskave veliko obetajo, vendar je potrebno mnogo več študij, da bi popolnoma razumeli, kakšno vlogo pri pozornosti in zbranosti ima žvečilni gumi.


1 Wilkinson L., Scholey A., Wesness K. “Chewing gum selectively improves memory in healthy volunteers.” Appetite. 2002; 38 (3): 235-236.

Orbit Facebook Orbit Instagram
Pridružite se nam
Nastavitve piškotkov