Koristi žvečenja

Žvečenje pomirja

Stres je del vsakega izmed nas. Proti malenkostim, ki nas v življenju spravljajo iz tira, pa se lahko povsem enostavno borimo tudi z žvečenjem žvečilnega gumija. V neprijetnih trenutkih, kot so čakanje v vrsti ali v gneči na cesti, vas lahko žvečilni gumi sprostiti in spravi v boljšo voljo.

Ko boste naslednjič živčno stali v vrsti ali pred semaforjem, poizkusite vzeti žvečilni gumi. Morda se bo vaše razpoloženje takoj izboljšalo.

Žvečilni gumi lahko zmanjša stres in napetost

V študiji, ki jo je leta 2006 naročil Wrigleyjev znanstveni inštitut, so odkrili, da so ljudje, ki žvečijo žvečilne gumije, v vsakodnevnih situacijah bolj mirni in sproščeni, če pri tem žvečijo.1 Žvečenje žvečilnega gumija naj bi prav tako vplivalo na aktivnost možganov. Nove raziskave kažejo, da žvečenje pomaga pospešiti pretok krvi v možgane, po izsledkih nekaterih raziskav celo za 25–40 %.2,3 Žvečenje žvečilnega gumija ljudem prav tako pomaga, da sprostijo nakopičeno napetost in iz sebe spravijo frustracije in razdražljivost. Tudi študije z elektroencefalografijo (EEG) so pokazale, da žvečenje žvečilnega gumija vpliva na delovanje možganov tako, da poveča odzivnost na dražljaje.4 Predhodne raziskave so potrdile povezavo med povečano odzivnostjo na dražljaje in bolj sproščenim počutjem.4


1 FRC Research Corporation. “The Impact of Chewing Gum on Consumers’ Stress Levels.” Survey conducted in June, 2006 among 280 male and female respondents aged 18-49
2 Sasaki A. “Influence of mastication on the amount of hemoglobin in human brain tissue.” Journal of Stomatological Society. 2001; 68(1): 72-81.
3 Yue Z, Huang L, Zhou X. “Regional brain activities during gum chewing.” Psychological Science 2006; 29:1153-1156.
4 Moss SJ. Benefits of Chewing. New York: Health Education Enterprises, Inc. 2003.

Orbit Facebook Orbit Instagram
Pridružite se nam
Nastavitve piškotkov